Često postavljana
Pitanja

Kad je pravo vreme za nošenje fiksne proteze?

Najbolji se rezultati postižu nošenjem fiksne proteze u pubertetu kad je rast najintenzivniji, znači u uzrastu od 12 do 16 godina. Ovo je bitno zato što ovakav tretman ne treba odlagati jer posle ovog perioda terapijske mogućnosti su manje!

Da li se bolje ispravljaju zubi fiksnom ili pokretnom protezom?

Pokretna proteza nikako ne isključuje nošenje fiksne proteze ali je u nekim slučajevima dovoljno i nošenje samo pokretne ako je blaža nepravilnost. Takođe nakon puberteta nošenje pokretne proteze gubi smisao, tako da je često pokretna proteza rešenje kad je smena zuba u toku jer nema uslova da se postavi fiksna. Sa fiklsnom protezem je svakako mnogo boljas kontrola sila ai njeno nošenje ne zavisi od volje pacijenta.

Da li se nošenjem fiksne proteze mogu ošteti zubi?

Proteza nikako ne može da ošteti zube, ali neadekvatna higijena u toku nošenja svakao može da se odrazi na zdravlje zuba i desni.

Da li je izbeljivanje štetno po zube?

Ako je struktura gleđi zuba normalna i ako se koriste proverene metode po uputstvu stomatologa izbeljivanje zuba je bezopasno.

https://adriadent.rs/wp-content/uploads/2020/01/post-25-1280x854.jpg
Da li je potrebno vaditi zdrave zube da bi se izparvio zagrižaj?

U nekim slučajevima je neizbežno vađenje nekih zuba bilo da su zdravi, sanirani ili oboleli da bi se uspešno izveo ortodontski tretman.

Kad je potrebno dete prvi put dovesti kod zubara?

Već sa godinu dana bi dete trebalo da se upozna sa ambijentom zubarske ordinacije. To naravno podrazumeva praćenje nicanja zuba, procenu faktora rizika za nastanak karijesa i savete za održavanje higijene melenih dečjih usta ukoliko ne postoji neki problem. Sa 3 godine dete već ima sve mlečne zube i potrebno je dovoditi na periodičnu kontrolu na 6. meseci ukoliko nema veći rizik, a ukoliko postoji rizik i češće.

Da li je bolje popravljati zub sa ili bez anestezije?

Ovo je potpuno relativno i zavisi od praga tolerancije bola kod pacijenta a i same umešnosti i stava terapeuta. Savremena stomatologija svakako zagovara popravku sa anestezijom jer je prag tolerancije bola sve niži.

Stomatološke usluge
u ponudi

Opšta stomatologija
Alignment
Ortodoncija
Estetska stomatologija
Antiaging
Protetika
https://adriadent.rs/wp-content/uploads/2023/01/adriadent-logo-nobgd.png

Stomatološka klinika Adriadent je osnovana 2013-te godine. Osnivač je Dr Jadran Stojadinović koji se više od 20 godina bavi stomatologijom. Nalazi se u centru Zemuna u blizini Zemunske bolnice na adresi Bežanijska 48 (ugao Ugrinovačke i Bežanijske). Danas su u sastavu klinike 3 stomatološke ordinacije opremljene po najnovijim standardima kao i velika čekaonica sa prijemnim pultom i ozvučenjem.

Društvene mreže

Posetite Adriadent na društvenim mrežama

© 2015 – 2023 Adriadent – Specijalistička stomatološka ordinacija